A legtöbb múzeum rendelkezik saját gyűjteménnyel, melyekből állandó kiállításokon mutatnak be egy válogatást. Ezek a tárlatok ritkán frissülnek, és a legkiemelkedőbb darabokat állítják ki, míg a többi a raktárban marad. Az időszaki kiállítások ahogy a nevükben is szerepel, néhány hétig, vagy pár hónapig nyitva tartó tárlatok, különböző gyűjteményekből, kurátorok és művészettörténészek által összeválogatott művekből. Ezek olykor vándorló kiállítások, tehát néhány év alatt több városban, vagy akár több országban megfordul az anyag, kisebb változtatásokkal, vagy változatlanul.

Jegyek, kedvezmények

Túl a pedagógus és a diák kedvezményeken itt azokat az apró betűs tájékoztatókat emelem ki, amik hasznosak lehetnek a kezdő, és a szűkebb pénztárcájú múzeumlátogatók számára:

Ingyenes napok

A nemzeti ünnepeken az állami intézmények állandó tárlatai, és általában az időszaki kiállításai is ingyenesen látogathatóak. Tehát márc. 15, aug. 20, és okt. 23-án ingyen megtekinthető a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapest Történeti Múzeum és társintézményei (Aquincum, Kiscelli Múzeum, Budapest Galéria), a Magyar Nemzeti Múzeum és a Ludwig Múzeum, hogy csak a legnagyobbakat említsem. Természetesen a vidéki múzeumok is szabadon látogathatóak ilyenkor!
Ezekre a napokra gyakran külön programokkal, tárlatvezetésekkel készülnek a múzeumok, érdemes előre tájékozódni a múzeumok honlapján.

Viszont az ingyenes belépésnek is “ára van”, mert ilyenkor nem ritkán tömeges érdeklődésre, a nagy időszaki kiállítások előtt hosszú kígyózó sorokra kell számítani, tehát aki teljes nyugalomban szeretné megtekinteni a tárlatokat, semmiképp se ilyenkor tegye.


26 év alattiak jolly jokere

Minden hónapban adott egy hétvégi nap, amikor a 26 év alatti személyek (akár diákok, akár nem) ingyenesen nézhetik meg az állandó kiállításokat és 50% kedvezménnyel az időszakiakat. Hogy melyik az a bűvös nap, azt a jegyinformációk apró betűs részéből kell kihalászni, így például a Magyar Nemzeti Galériában minden hónap 3. szombatja. Érdemes kihasználni, amíg lehet.
Más, nem művészeti múzeumokban is elérhető ez a kedvezmény!

Kedvezmények nélküli életkorban

Ha nem vagy sem diák, sem 26 év alatti, sem 70 év feletti és nincs egyéb kedvezményre jogosító okmányod, de legszívesebben minden héten múzeumba mennél, megoldható. A Baráti Kör tagság a legtöbb nagy múzeumban elérhető lehetőség. Különböző támogatási szintekkel különböző kedvezményekre vagy jogosult, de az alap tagságban is szerepel ingyenes látogatási lehetőség. Lényegében olyan, mintha egy bérletet váltanál extrákkal: ajándékok, programok csak Baráti Kör tagoknak és a közösség élménye. Néhány időszaki kiállításra szóló jegy árából már tag lehetsz.
A kisebb múzeumokban gyakori a helyi lakosok számára nyújtott kedvezmény, vagy akár az ingyenes belépés, csak a lakcímkártyát kell felmutatnod.


A képhez tartozó alt jellemző üres; jegyek.jpg a fájlnév

A jegyekről általában

  • Az időszaki kiállításra szóló jegyek minden esetben belépést biztosítanak a múzeum állandó kiállítására is.
  • A kombinált jegyek több időszaki kiállításra szólnak és kedvezményesebbek, mintha egyesével váltanál rájuk jegyet.
  • Érdemes előre tervezni, mert az előreváltott online jegyek gyakran kedvezményesek, és a sorbanállást is elkerülheted.

Két múzeum egy jeggyel

A Budapest Történeti Múzeumba váltott jeggyel 30 napon belül elmehetsz Aquincumba, vagy Kiscelli Múzeumba, és fordítva, az Aquincumba szóló jeggyel a másik kettőbe… szóval őrizd meg jól a jegyet, hátha kedvet kapsz még egy múzeumot megnézni!

Számtalan Múzeum egy jeggyel

A Múzeumok Éjszakáján meghosszabbított nyitva tartással, különleges programokkal várják a látogatókat a múzeumok, csak győzd végigjárni a programokat!


Galéria, lakástárlat,
project room és köztéri alkotások

A legtöbb galéria ingyenes időszaki kiállításokat kínál, tessék bátran belépni! Ha szerencsénk van, talán még a művésszel is találkozhatunk.

Kihagyhatatlan programok

Minden év szeptemberében kerül megrendezésre Kulturális Örökség Napjai és az Ars Sacra fesztivál, melyek számos programok kínálnak: séták, előadások, tárlatvezetések. Ezek legtöbbje csupán regisztrációhoz kötött.

Októberben az Art Market Fesztiválon külföldi és hazai galériák vonultatják fel a legjobbjaikat, igazi kortárs művészeti Paradicsom!
A Design Hét is októberben zajlik, sok nyitott műhellyel, előadásokkal, sikeres formatervezők, iparművészek és designerek bemutatásával.

Tavasszal egy hétvége erejéig csoda történik: kinyílnak az örökké zárt ajtók, megenyhülnek a portások, szabad az út pincétől a padlásig, mosókonyhától a tetőteraszig, és az épületek mesélnek magukról: ez a Budapest 100!


Indulhatunk! Indulhatunk?

  • A legtöbb kiállítótér műtárgyvédelmi okokból kifejezetten hűvös, így nyáron is melegebb ruhával kell készülni.
  • A bevihető táskák mérete mindenhol szabályozott, a kabátokat, nagyobb táskákat és esernyőket a ruhatárban kell leadni.
  • Templomok és egyházi intézmények látogatásakor kerülendő a kihívó öltözet. Gyakran táblák is figyelmeztetnek a túl rövid szoknyák, rövidnadrágok, mélyen dekoltált felsők és szabadon hagyott vállak illetlenségére.
  • Hétfőn zárva! Általánosan igaz, hogy a múzeumok, galériák, emlékházak és romkertek hétvégén is nyitva tartanak, ám hétfőn zárva vannak.
  • A jegypénztárak zárása az intézmény zárása előtt legalább fél órával megkezdődik.
  • Az ajánlott látogatási időtartamokat gyakran feltüntetik, érdemes legalább annyival számolni, hogy ne kelljen záráskor kutyafuttában végigfutnod a kihagyott termeken.