“Minden élmény nyomokat hagy az ember lelkében, a folytonos és tudatosan átélt művészet az emberiség nagy etikája felé nyitja meg a tekintetet. Sohasem volna szabad azt kérdezni, a művészi nevelésnek ez vagy az a disciplinája, minő kézzelfogható haszonnal járt az egyénre vagy egy nemzedékre. A művészi nevelés praktikus hatását nem lehet még aranymérleggel sem lemérni. Hanem hinni kell, hogy minden művészi nevelő a humanitás nagy szolgálatára áll ott, ahol éppen van, hogy egy távoli jövőre szegezett tekintettel tegye nemesebbé a gondjaira bízottakat.” 

/ Nádai Pál, A művészi nevelés céljai, 1917.


Az órák elsődleges célja, hogy felkeltse a gyerekek érdeklődését a képzőművészetre, és a kultúrára. Életkorhoz igazodva foglalkozunk a művészettörténettel, és sokat rajzolunk, barkácsolunk.
Az alkotási vágy mindannyiunkban ott rejlik, de a túlzó esztétikai elvárások, a valósághűség hajszolása gátat szabhat a szabad önkifejezésnek, és elveheti az alkotás örömét. Pedig bármely életkorról is legyen szó, a kreativitás a legfontosabb képessségeink közé tartozik.

A saját tempónkban való haladás, és a határaink tiszteletben tartása felnőttként napjaink egyik legnagyobb kihívása, így fontos lenne, ha már gyerekként is nagyobb tudatosságot szereznénk ebben. A csoportos órákkal szemben itt nincs versengés, így tökéletes a zárkózottabb, a nehezebben érvényesülő, vagy a fokozott figyelmet igénylő gyerekek számára is.

Az elmélyült munka segíti a koncentrációkészséget, a végeredmény megtekintése, és közös értékelése pedig önbizalmat, sikerélményt nyújt. Az értékelés az iskolában megszokott jegyeknél sokkal többet nyújt, hiszen mind a dicséret, mind a tanulság csak a komplexebb értékelésekkel tud igazán érvényesülni.

Az iskolai rajzórák, a múzeumlátogatások, és a múzeumpedagógiai foglalkozások remek kiegészítője ez az óra, hogy gondozzuk azt a magot, amely felnőttként művészetek iránt érdeklődő, aktív kiállítás látogató, kritikai szemlélettel bíró, és művelt egyéniség virágzik.

Az órák átlagosan 90 percesek és egyénre szabottak. Minden szükséges eszköz biztosítva van.

Ha valamilyen okból kifolyólag csak az otthonotokban megoldható az óra, akkor megbeszélés szerint házhoz megyek.
Az órák díja a helyszín, és a tervezett program szerint kerül megállapításra. Írj egy emailt, hogy megbeszélhessük a részleteket!

← vissza a főoldalra